Lainmuutoksesta hyötyjä ja haasteita asiakkaille

 

Syyskuussa voimaan tullut kuluttajansuojalain muutos alensi kulutusluottojen korkokattoa ja luottoihin liittyvien kustannusten enimmäismäärää. Muutos tuo lainanottajalle monia myönteisiä vaikutuksia, mutta lainaehtojen kiristyessä moni kuluttaja jää myös ilman kulutusluottoa.

Uudella, syyskuussa voimaan astuneella kuluttajansuojalain muutoksella asetettiin kuluttajaluoton suuruudesta riippumaton 20 prosentin korkokatto. Korkokatto koskee vuositasolla sovellettavaa nimellistä korkoa. Lisäksi luottosopimuksesta johtuvien luottokustannusten enimmäismäärä on päivää kohden 0,01 prosenttia luoton määrästä eli maksimissaan 150 euroa vuodessa. Mikäli nämä kustannukset jäävät pieniksi, voidaan niiden enimmäismääräksi kuitenkin sopia 5 euroa, mikäli luottoajan kesto on sopimuksen mukaan vähintään 30 päivää. Olemassa oleviin lainasopimuksiin lakimuutos ei vaikuttanut.

Lue lisää kertalainastamme »

Kustannuksista ja kriteereistä

Asiakkaille lainmuutos tuo alemmat lainakustannukset ja selventää lainojen koroista ja kuluista kertyviä kustannuksia asiakkaille. Toisaalta luotonantajat ovat jatkossa entistä huolellisempia asiakkaiden takaisinmaksukyvyn varmistamisessa. Tämä voi aiheuttaa ongelmia sellaisille talouksille, jossa on totuttu käyttämään lainatuotteita ja koskee myös luottonsa hyvin hoitaneita asiakkaita.

Korkokaton tavoitteena on kitkeä ylivelkaantumista, mutta se voi myös johtaa entistä suurempiin lainasummiin ja pidempiin laina-aikoihin. Korkokatto tuo vakuudettomia kulutusluottoja myöntävät yritykset myös lähemmäksi perinteisiä suomalaisia pankkeja.

Tutustu meihin - Aurajoki Nordic »

Tutustu Kertalainaan »

« Takaisin Blogin etusivulle